Problems of evaluation of quality of accounting in the system of management by the enterprise - Lytvyn, Inna (My University, 2023)
The paper examines key problems in evaluating the quality of accounting within enterprise management systems. Special attention is given to systemic weaknesses such as insufficient internal control, limited professional competencies, outdated analytical tools, and challenges arising from digitalization. These factors reduce the reliability of accounting data and negatively influence strategic decision-making, budgeting, operational control, and risk management. The paper also outlines directions for improving accounting quality through unified evaluation criteria, stronger internal control mechanisms, digital integration, professional development, and adoption of modern technologies. У статті розглядаються ключові проблеми оцінки якості бухгалтерського обліку в системах управління підприємством. Особлива увага приділяється системним недолікам, таким як недостатній внутрішній контроль, обмежені професійні компетенції, застарілі аналітичні інструменти та проблеми, що виникають внаслідок цифровізації. Ці фактори знижують достовірність бухгалтерських даних та негативно впливають на прийняття стратегічних рішень, бюджетування, операційний контроль та управління ризиками. У статті також окреслюються напрямки покращення якості бухгалтерського обліку за допомогою єдиних критеріїв оцінки, посилених механізмів внутрішнього контролю, цифрової інтеграції, професійного розвитку та впровадження сучасних технологій.
Keywords: кафедра міжнародної економіки; enterprise management; internal control; digitalization; financial information; managerial decision-making; accounting evaluation; якість бухгалтерського обліку; управління підприємством; внутрішній контроль; цифровізація; фінансова інформація; прийняття управлінських рішень; оцінка бухгалтерського обліку