Побічні ефекти сучасних хімічних дезінфектантів та антисептиків. Частина 2. Неалергічна та алергічна дія внаслідок їх інгаляційного проникнення в організм - Брицун, Василь Миколайович; Попова, Інна Вадимівна; Ковальова, Світлана Олександрівна; Петренко, Тетяна Володимирівна (My University, 2024)
Проведено збір, узагальнення, систематизацію та аналіз інформації (49 статей за останні 10 років) стосовно неалергенної та алергенної дії дезінфікуючих (ДЗ) та антисептичних засобів (АЗ) при інгаляційному шляху трапляння їх в організм. Показано, що ці сполуки є токсичними і при надходженні через дихальну систему викликають побічні явища, в тому числі прояви алергії. При дезобробці приміщень можливі високі локальні концентрації ДЗ в повітрі, які здатні обумовити кашель, подразнення очей і слизових оболонок носа, сльозотечу, нежить, головний біль, синусит, погіршення функцій легень, розви ток пневмоніту, нападів бронхіальної астми. Плавання в басейнах з хлорованою водою теж має певні ризики, наслідками яких можуть стати подразнення слизових оболонок дихальної системи, риніт, трахеїт, бронхіт, пневмоніт, бронхіоліт, астма

We collected, summarized, systematized and analyzed information (49 articles, mainly over the last 10 years) about thenon-allergenic and allergenic effects of disinfectants (D) and antiseptics (A) when they enter into the body by inhalation. It has been shown that these compounds are toxic and, when absorbed through the respiratory system, cause side effects, including aller gy symptoms. When disinfecting premises, high local concentrations of pollutants in the air are possible, which can cause coughing, irritation of the eyes and nasal mucous membranes, lacrimation, runny nose, headache, sinusitis, deterioration of lung function, development of pneumonitis, and attacks of bronchial asthma. Swimming in pools with chlorinated water also has certain risks, the consequences of which can be irritation of the mucous membranes of the respiratory system, rhinitis, tracheitis, bronchitis, pneu monitis, bronchiolitis, and asthma
Keywords: дезінфектант; антисептик; алергія; захворювання дихальних шляхів; кафедра харчової хімії; disinfectants; antiseptics; allergy; diseases of the respiratory tract