Іващенко, Катерина ЮріївнаСтоянова, Людмила ОлександрівнаКрасуля, Олена Олександрівна2020-06-042020-06-042019https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/31146В статті досліджено та узагальнено інформацію про випадки ботулінічних отруєнь, особливості бактерій C. botulinum, способи зберігання та перероблення сировини на харчові продукти, що дало змогу виділити найбільш небезпечні, з точки зору ботулінічних отруєнь, продукти. Із застосуванням логіко-аналітичного методу проаналізовано вітчизняні та закордонні публікації, власні дослідження, систематизовано та узагальнено вимоги щодо санітарного стану виробництва та загального принципу обробки бутулінонебезпечної сировини, охарактеризовано вплив процедур систем менеджменту безпечності харчових продуктів на підвищення якості продукції. The article investigates and summarizes information on cases of botulinum poisoning, features of C. botulinum bacteria, methods of storage and processing of raw materials for food, which made it possible to identify the most dangerous products from the point of view of botulinum poisoning. Using the logic-analytical method, the analysis of domestic and foreign publications, own research, systematized and summarized the requirements for the sanitary status of production and the general principle of processing butulin-hazardous raw materials, characterized the impact of procedures of food safety management systems on improving the quality of products.otherхарчові отруєнняfood poisoningпатогенипатогеныpathogensботулінічні токсиниbotulinum toxinsкафедра технології молока і молочних продуктівАналіз причин та заходів попередження утворення токсинів C. Botulinum в консервованих продуктах протягом усього виробничого циклуArticle