Розробка технології поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii K-8 - Гриценко (Манжула), Наталія Анатоліївна (My University, 2012)
Встановлено, що за хімічним складом позаклітинні поверхнево-активні речовини штаму К-8 є комплексом нейтральних, аміно- та гліколіпідів. Показано можливість підвищення на 40 % умовної концентрації ПАР у разі внесення на початку стаціонарної фази росту N. vaccinii K-8 у середовище з гліцерином 0,1 % фумарату і 0,1 % цитрату. За використання суспензії клітин N. vaccinii K-8 і препаратів ПАР у вигляді постферментаційної культуральної рідини максимальний ступінь деструкції нафтових забруднень у воді (2,6 г/л) і ґрунті (20 г/кг) становив 87–98 % N. vaccinii K-8, producer of exocellular metabolites with surface-active and emulsifying properties, was selected. It was determined that the chemical composition of exocellular surface-active substances of strain K-8 was a complex of neutral, amino- and glycolipids. The possibility of an increase of conditional SAS concentration by 40 % after introducing 0.1 % fumarate (precursor of gluconeogenesis) and 0.1 % citrate (regulator of lipid synthesis) into the medium with glycerol in the early stationary growth phase of N. vaccinii K-8 was shown. The maximal oil destruction degree in polluted water (2.6 g/L) and soil (20 g/kg) was 87–98 % and was achieved after treatment with N. vaccinii K-8 cells suspension and SAS containing preparations
Keywords: Nocardia vaccinii K-8; поверхнево-активні речовини; інтенсифікація біосинтезу; відходи виробництва біодизелю; surfactants; intensification of biosynthesis; waste of biodiesel production; кафедра біотехнології і мікробіології