Ідентифікація та оцінювання професійного ризику підприємства методом експлуатаційної безпеки та працездатності - Володченкова, Наталія Валеріївна (My University, 2018)
Статистичні дані з питань безпеки праці в Україні свідчать про те, що рівень травматизму залишається на досить високому рівні. Однією з важливих ланок діяльності будь-якого підприємства харчової промисловості є аналіз та упередження ризику виникнення небезпек або небезпечних ситуацій, що можуть призводити до виробничої травми, профзахворювання або загибелі працівника. З метою контролю та мінімізації джерел ризику, які можуть бути причиною нещасних випадків проводиться ідентифікація та оцінення ризику на підприємстві, які виникають у процесі виробничої діяльності. В роботі представлено результати аналізу міжнародних стандартів з менеджменту ризиків та наведено методику ідентифікації та упередження небезпек методом функціонального аналізу дослідження небезпек та працездатності. Розроблено алгоритм ідентифікації та реєстру ризиків. При проведенні ідентифікації можливих небезпек пропонується використовувати ключові та керуючі слова для кожної стадії (сегменту) технологічного процесу та визначати: можливі відхилення, причини та наслідки цих відхилень та втрати внаслідок можливих відхилень. За результатами розробляють матрицю можливих відхилень. На основі проведеного аналізу розробляються заходи з метою упередження можливих небезпек та призначається відповідальна особа, що контролю стадію технологічного процесу та не допускає відхилення необхідних параметрів. Визначення та оцінення виробничих ризиків упередить виникнення небезпечних ситуацій, випадки травматизму та професійних захворювань, що забезпечить збереження здоров'я і життя робітників і благополуччя всього підприємства. Стратегія, що направлена на ризик-менеджмент, надасть змогу визначити для підприємства, саме ті ризики, які потенційно здатні викликати серйозні негативні наслідки. Statistics on labour safety in Ukraine indicate that the level of injury remains at a fairly high level. One of the important parts of the activity of any enterprise of food industry is the analysis and bias risk of hazards or dangerous situations that can lead to industrial injury, occupational disease or death of the employee. In order to control and minimize sources of risk that may be the cause of accidents is carried out identification and evaluating the risk of the company, arising in the course of the production activity. Results of the analysis are presented in the work of international standards of management of risks and methods of identification and prejudice the dangers of the method of functional analysis research of the dangers. The algorithm of identification and register of risks. During the identification of potential hazards is proposed to use the key and control words for each stage (segment) process and determine the possible deviation, causes and consequences of these deviations and loss as a result of possible deviations. The results of developing a matrix of possible deviations. Based on the analysis of the developed measures in order to prejudice the possible dangers and appointed responsible person that the control stage of the technological process and does not allow deviations required parameters. Identifying and evaluating the production risks uperedit the occurrence of hazardous situations, cases of injury and occupational disease, that will ensure the preservation of the health and life of workers and the welfare of the whole enterprise. The strategy, which is aimed at risk management, will provide the opportunity to determine for the enterprise, just those risks that are potentially able to cause serious negative consequences.
Keywords: кафедра екології та екоменеджменту; небезпека; ризик; рішення; оперативність; менеджмент; hazard; risk; decision; efficiency; management