Ягідні культури як концентратори ефективних антиоксидантів - Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2021)
У статті на основі численних експериментальних досліджень культивованих та дикорослих ягід установлено якісний та кількісний склад сполук антиоксидантної дії. Отримані дані науково обґрунтовують доцільність застосування природних матеріалів для блокування вільнорадикальних процесів на початкових стадіях їхнього розвитку, ініціаторами яких є активні форми кисню, захищаючи, таким чином, організм людини від ушкоджень та патологічних станів. Констатовано, що саме біоантиоксиданти є найбільш ефективним природним засобом захисту біологічних структур організму людини від надмірної кількості вільних радикалів, у тому числі супероксидів, перекисів тощо. The authors of this article, having based on the numerous experiments on cultivated and wild berries, affirmed the qualitative and quantitative compound of antioxidant substances. The data obtained are scientifically substantiating the expedience of using the natural materials to block the free-radical processes on their initial stages, on which the active oxygen forms are active, in order to defend the human body from damages and pathological states. There is confirmed that just bioantioxidants are the most effective natural remedy to protect the biological structures of the human body from the excessive amounts of free radicals, including superoxides, peroxides etc.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; антиоксиданти; окислення; вільні радикали; ягоди; системи організму; antioxidants; oxidation; free radicals; berries; systems of the organism; кафедра іноземних мов професійного спрямування