Іванов, Сергій ВіталійовичГрек, Олена ВікторівнаКрасуля, Олена Олександрівна2014-11-032014-11-032014Іванов, С. В. Визначення стану вологи методом ІЧ-спектроскопії в білково-рослинних сумішах / С. В. Іванов, О. В. Грек, О. О. Красуля // Наукові праці НУХТ. – Т. 20, № 5. – С. 185-192.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/17890У статті наведено дослідження стану вологи в молочно-білкових сумішах з екструдатами рису та пшениці до розморожування та після дефростації. Методом ІЧ-спектроскопії підтверджено, що екструзійне оброблення зернових покращує вологозв’язуючі властивості. Даний ефект спостерігається при порівнянні відносної інтенсивності смуг води і протеолітичного протону сиру кисломолочного, які зменшуються після дефростації, що характеризує збільшення вмісту міцнозв’язаної вологи. Для сумішей сиру кисломолочного з пшеницею реалізується протилежна закономірність – під час дефростації суттєво збільшується кількість як міцно-, так і слабкозв’язаної вологи, що свідчить про заповнення пустот кристалічних решіток. Одержані результати досліджень можна використати при удосконаленні технології зберігання молочно-білкових продуктів для зменшення втрат в повному виробничому циклі напівфабрикатів на їх основі. In the article depicted a study of moisture status in the milk-protein mixtures with rice and wheat extrudates before defrostation and when defrosted. Using IR-spectroscopy confirmed that extrusion processing of grain crops helps to enhance moisture-coupled properties. This effect is observed when comparing IR-specters before and after defrostation. For cottage cheese mixtures with wheat the opposite pattern was observed - significantly increases the amounts of strongly and loosely coupled moisture when defrosted, indicating the filling free space of crystal lattices where moisture retains. The research results can be used to improve the storing technology of milk-protein products to reduce excess losses.otherІЧ-спектроскопіясир кисломолочнийдефростаціяIR-spectroscopycottage cheesedefrostationкафедра технології молока і молочних продуктівкафедра експертизи харчових продуктівВизначення стану вологи методом ІЧ-спектроскопії в білково-рослинних сумішахArticle