Комуністична утопія як специфічна форма прояву віртуальної реальності - Кітов, Микола Григорович (My University, 2011)
У статті досліджується культурологічне поле формування руської комуністичної утопії як специфічної форми прояву віртуальної соціальної реальності. Акцентовано увагу на небезпеці надмірного «занурення» у віртуальну реальність, що може призвести не лише до психологічного дискомфорту, а й фізичного страждання. Саме такою надмірною «зануреністю» у світ соціальної радянської утопії можна пояснити психологічні стреси певної частини людей при розвалі СРСР.

The cultural studies’ aspect of formation of Russian communist utopia as a specific form of virtual reality manifestation is analyzed in the article. The author pays attention to the danger of excessive ‘incorporation’ into virtual reality. It may lead not only to psychological discomfort but also to physical suffering. The psychological stresses among some part of the population during the disintegration of the USSR can be explained by this excessive ‘incorporation’ into the world of social soviet utopia.
Keywords: комуністична утопія; communist utopia; кафедра гуманітарних дисциплін