Шевченко, Олександр ЮхимовичСоколенко, Анатолій ІвановичСтепанець, Олег ІвановичБойко, Олексій ОлеговичВінніченко, Інна2021-02-112021-02-112017Динаміка перехідних процесів у системах анаеробного бродіння / О. Ю. Шевченко, А. І. Соколенко, О. І. Степанець, О. О. Бойко, І. М. Вінніченко // Наукові праці НУХТ. – 2017. – Т. 23, № 6. – С. 68-76.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32597У статті викладено результати феноменологічного аналізу перебігу сукупності процесів в умовах анаеробного бродіння, розглянуто відмінності, що супроводжують їх у пивоварінні і спиртовій галузях. Виконано оцінку енергетичних потенціалів, запропоновано рекомендації щодо їх використання. Вперше сформульовано положення про формування потенціалу газорідинного середовища, що виникає в результаті синтезу СО2 і утворення диспергованої газової фази, а також вказано на існування висотного градієнта по насиченню рідинної фази на СО2 за рахунок гідростатичного тиску. Наведено відповідні розрахункові дані. The article presents the results of the phenomenological analysis of the flow of aggregate processes under conditions of anaerobic fermentation, examines the differences that accompany them in the brewing and alcohol industries. The estimation of energy potentials is carried out, recommendations of their use are offered. Firstly,it is formulated the position on the formation of the gas-liquid medium formed as a result of synthesis of CO2 and the formation of a dispersed gas phase. It is indicated on the existence of the high-altitude gradient for saturation of the liquid phase on СО2 because of the expense of hydrostatic pressure. The estimated data are also provided.кафедра мехатроніки та пакувальної технікикафедра процесів і апаратів харчових виробництванаеробне бродіннярозчинність, насиченнягазова фазамасообмінпотенціал газорідинного середовищависотний градієнтanaerobic fermentationsolubilitysaturationgas phasemass transfergas-liquid medium potentialaltitude gradientДинаміка перехідних процесів у системах анаеробного бродінняArticle