Пневмоциліндр поворотний (Патент на винахід № 104388) - Волчко, Анатолій Іванович; Волчко, Андрій Анатолійович; Гавва, Олександр Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Рафальська, Наталія Юріївна; Деренівська, Анастасія Василівна (My University, 2014)
Пневмоциліндр поворотний, що складається з гільзи, бокових кришок, штока, з'єднаного з поршнями, який відрізняється тим, що всередині гільзи встановлено додаткову гільзу із спіральними канавками, в які входять штирі, діаметрально закріплені на диску, встановленому на штоку між двома поршнями, причому спіральні канавки розміщені відносно площини диска під кутом a>arctg f, де f - коефіцієнт тертя ковзання штирів по поверхні канавок. Pneumatic rotary consisting of sleeves, side covers, rod connected to the piston, wherein the sleeve inside the optional sleeve with spiral grooves, which include pins diametrically attached to the drive mounted on the rod between the two pistons, with spiral grooves placed the plane at an angle drive a> arctg f, where f - coefficient of sliding friction pins on the surface grooves.
Keywords: пневмоциліндр; pneumocylinder; поворотний; rotary; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки