Розробка ротаційної антифагової системи для виробництва ряжанки - ‪Потемська, Оксана Іванівна; Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя Федорівна (My University, 2012)
Rotational anti-phage system S. thermophilus for the production of ryazhenka (sour milk) is developed. A screening of S. thermophilus strains is done by the marker of phage-resistance to virulent phages, selected in an industrial environment. Lysogenic state of bacteria is studied using the technique of induction with chloroform. It is selected and suggested to attract to starter cultures composition for ryazhanka in rotations phage-resistant strains of Streptococcus therm ophilus, which do not contain inducible prophages. Розроблено ротаційну антифагову систему S. therm ophilus для виробництва ряжанки. Проведено скринінг штамів S. therm ophilus за маркером фагорезистентност і до вірулентних фагів, виділених за промислових умов. Досліджено лізигенних стан бактерій з використанням техніки індукції хлороформом. Відібрано та запропоновано залучати до складу заквашувальних композицій для ряжанки у ротаціях фагостійкі штами Streptococcus therm ophilus, які не містять індуцибельних профагів.
Keywords: ротація; фаговий контроль; бактеріофаги; фагорезистентність; лізогенність; rotational; besteriopphoses; phageresistant; lysogenes