Дослідження біологічної активності новосинтезованих сполук - Грегірчак, Наталія Миколаївна; Косянчук, Я. С. (My University, 2009)
Пошук нових синтетичних протимікробних речовин базується переважно на скринінгу in vitro великих масивів хімічних сполук по відношенню до невеликої кількості потрібних видів біологічної активності і включає два етапи. Перший етап - компютерний скринінг новосинтезованих органічних сполук системою PASS на визначення типу протимікробної дії. В ході проведення другого етапу роботи було досліджено 22 новосинтезовані органічні сполуки на антимікробну активність на тест-культурах, механізм дії яких полягає в дезорганізації структур мембран мікроорганізмів (Membrane integrity antagonist). Отримані дані дозволили визначити найбільш ефективні зразки щодо досліджених тест-культур та їх специфічність до вибраних тест-об’єктів. Researching of new synthetic antimicrobial substanses generally rests on screening in vitro big number chemical compounds in concerning of element indispensable kinds of biological activity and included two important stages. First of them was computer screening of new synthesized organic compounds by PASS system for definition antimicrobial activity. In the course of second stage of treatise 22 new synthesized organic compounds were checked on their antibiotic activity on microorganisms cell culture. Mechanism of these action proved in disorganize membranes structure(Membrane integrity antagonist). The evidence of our research made us possibility to determined the most effective organic compounds to the ample quantity and peculiaritied them to different groups of microorganisms.
Keywords: протимікробна дія; antimicrobial activity; скринінг новосинтезованих органічних сполук; похідні хіноксаліну; комп'ютерна система PASS; дезорганізація структур мембран; screening of new synthesized organic compounds; derivation; computer PASS system; membrane integrity antagonist; кафедра біотехнології і мікробіології