Війна: ознаки, необхідність оголошення, взаємозв’язок із економікою та способи завершення - Біла, Ірина Сергіївна; Швед, Тетяна Володимирівна; Шевченко, Олена (My University, 2024)
В статті визначені відмінності понять – «збройний конфлікт» і «війна», ідентифіковані основні ознаки війни, яким за сутністю є збройний конфлікт України із рф. Названі причини офіційно «неоголошення» війни, досліджують питання оголошення воєнного стану. Визначені взаємозв’язки війни та економіки. Підкреслено, що воєнні дії на території країни посилюють і загострюють також соціальні ризики, пов’язані з добробутом населення, що змушує державу адаптувати механізми соціального захисту до кризового стану, шукати додаткові джерела фінансування соціальних програм, збільшувати виплати соціальної допомоги. Систематизовано вплив війни на економіку і соціальну сферу через ідентифікацію економічних і соціальних наслідків війни. Аналіз впливу війни на економіку і соціальну сферу завершується дослідженням способів завершення збройного конфлікту, серед яких можливими.
Keywords: кафедра економічної теорії; збройна агресія; воєнний стан; вплив війни на економіку; socialsphere; socialsphere