Методичні підходи до визначення доцільності та ефективності інтеграційної взаємодії суб’єктів господарювання - Скопенко, Наталія Степанівна (My University, 2018)
Сучасний розвиток світової економіки пов’язаний з інтенсивним формуванням та розвитком інтегрованих корпоративних структур. Активізація інтеграційний процесів, об’єднання банківського й промислового капіталів та формування на цій основі інтегрованих структур стає закономірним процесом не лише у світовій, але і у вітчизняній економіці. Розглянуті методичні підходи до оцінки доцільності, результативності та ефективності інтеграційної взаємодії господарюючих суб’єктів представляють комплексне вирішення проблеми підвищення результативності інтегрованих промислових структур у вітчизняній економіці. Дана методика може бути застосовна як на етапі планування інтеграції, дозволяючи приймати обґрунтовані та економічно виважені рішення, так і в процесі функціонування інтегрованої структури з метою розробки заходів щодо коригування недоліків існуючої структури, взаємин господарюючих суб’єктів або помилкових рішень, що приймаються в процесі діяльності інтегрованої структури. Серед основних дій, що спрямовані на коригування формування та функціонування інтегрованої структури, можна відзначити: зміну структури інтегрованого об’єднання (ліквідація або заміна господарюючого суб’єкта, що не забезпечує ефективність діяльності інтегрованої структури в цілому); розробку та реалізацію заходів щодо приведення характеристик учасника (функціональних, технологічних, економічних, технічних, маркетингових, фінансових, інституціональних, соціальних, екологічних) до необхідного для досягнення цілей інтегрованої структури рівня. The current development of the global economy is associated with the intensive formation and development of integrated corporate structures. The intensification of integration processes, combining banking and industrial capital and the formation of integrated structures on this basis is becoming a natural process not only in the global but also in the domestic economy. The considered methodical approaches to assessment of expediency, efficiency and effectiveness of integration interaction of economic entities represent a comprehensive solution to the problem of increasing the efficiency of integrated industrial structures in the national economy. This methodology can be applied both at the planning stage of integration, allowing for reasonable and economically sound decisions, and in the course of the integrated structure's operation, with the aim of developing measures to correct the shortcomings of the existing structure, the relations between business entities or erroneous decisions made in the course of the integrated structure's operation. The main actions aimed at adjusting the formation and functioning of the integrated structure include: changing the structure of the integrated association (liquidation or replacement of a business entity that does not ensure the efficiency of the integrated structure as a whole); development and implementation of measures to bring the characteristics of the participant (functional, technological, economic, technical, marketing, financial, institutional, social, environmental) to the level necessary to achieve the goals of the integrated structure.
Keywords: інтеграція; розвиток; підприємства; інтегровані об’єднання; integration; development; enterprises; integrated associations; кафедра економіки праці та менеджменту