Важливість впровадження «Lean production» на українських харчових підприємствах в умовах військового стану - Прокіпець, Олександр Костянтинович; Петруша, Оксана Олександрівна (My University, 2023)
Ощадливе виробництво, створене Toyota у 1950-х роках в умовах економічного занепаду, дозволяє ефективно управляти ресурсами та мінімізувати втрати. Українські виробники харчової продукції стикаються з проблемами, схожими на ті, що були в Японії в 1950-х роках, включаючи втрату угідь та логістичної інфраструктури. Ощадливе виробництво допомагає оптимізувати управління ресурсами шляхом удосконалення виробничих процесів та організаційних заходів. Концепція ґрунтується на оцінці цінності продукту для споживача та мінімізації процесів, що не додають цінності. Розглянуто інструменти ощадливого виробництва, такі як Карта потоку створення цінності, TPM, 5S, SMED, SOP, Канбан та Кайдзен. Впровадження Lean Production є важливим для українських харчових підприємств в умовах воєнного стану для відновлення внутрішнього ринку, виходу на нові ринки та інтеграції у зовнішньоторговельний обіг, особливо з огляду на обмежені ресурси

Toyota's lean manufacturing, developed in the 1950s in the face of economic decline, allows for efficient resource management and minimization of losses. Ukrainian food producers are facing similar challenges to those in Japan in the 1950s, including the loss of land and logistics infrastructure. Lean manufacturing helps to optimize resource management by improving production processes and organizational measures. The concept is based on assessing the value of the product for the consumer and minimizing non-value-added processes. Lean production tools such as the Value Stream Map, TPM, 5S, SMED, SOP, Kanban, and Kaizen are considered. The introduction of Lean Production is important for Ukrainian food enterprises under martial law to restore the domestic market, enter new markets and integrate into foreign trade, especially given the limited resources
Keywords: ощадливе виробництво; кафедра експертизи харчових продуктів; lean production