Карпутіна, Маргарита ВіталіївнаПрибильський, Віталій ЛеонідовичГригоренко, Наталія ОлександрівнаМельник, Ірина2015-05-222015-05-222014Нове у технології безалкогольного напою, отриманого з використанням культури Medusomyces gisevii / М. В. Карпутіна, В. Л. Прибильський, Н. О. Григоренко, І. В. Мельник // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – К. : ОНАХТ, 2014. – Вип. 46, Т. 2 – С. 86-91.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/20658В статті визначена актуальність питання розширення асортименту безалкогольних напоїв на основі нетрадиційної рослинної сировини. Запропоновано застосування цукрового сорго в технології безалкогольного ферментованого напою, отриманого з використанням мікроорганізмів Medusomyces gisevii. Визначено, що при заміні цукрового сиропу соком цукрового сорго у кількості (35±0,5) % можливо скоротити процес бродіння на 2 доби. При цьому готовий напій збагачується біологічно активними речовинами, зокрема амінокислотами та вітамінами. The article defines the relevance of the issue of expansion of assortment of soft beverages on the basis of nonconventional vegetative raw materials. Proposed use of sweet sorghum in technology of the nonalcoholic fermented beverage obtained using microorganisms Medusomyces gisevii. Determined that the replacement of sugar syrup sweet sorghum juice in an amount (35 ± 0,5)% may reduce the fermentation process for 2 days. In this case the finished beverage is enriched with biologically activesubstances, in particular amino acids and vitamins.цукрове соргоMedusomyces giseviiамінокислотивітамінисуслонапоїMedusomyces giseviimash drinkssugar sorghumamino acidsvitaminsкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваНове направлення у технології безалкогольного напою, отриманого з використанням культури Medusomyces giseviiArticle