Побрусило, Марина ВолодимирівнаІвчук, Надія Павлівна2024-06-282024-06-282023Побрусило, М. Просо як один із видів безглютенових зернових культур / М. Побрусило, Н. Івчук // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 3–7 квітня 2023 р. – Київ : НУХТ, 2023. – Ч. 1. – С. 62.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43725Одним із способів вирішення проблеми розширення асортименту безглютенової продукції є використання нових видів сировини. Аналіз хімічнного складу сучасних сортів проса, які вирощуються на території України показав, що: просо є джерелом харчових волокон, білку та мінеральних речовин. Має відносно низький вміст жиру та високого вмісту крохмалю. Отже, пщоно є перспективною сировиною для створення функціональних безглютенових продуктів. А найкращим сортом серед проаналізованих можна вважати – «Королівське». Самей цей сорт має відносно збалансований склад нутрієнтівOne of the ways to solve the problem of expanding the range of gluten-free products is to use new types of raw materials. Analysis of the chemical composition of modern varieties of millet grown in Ukraine showed that: millet is a source of dietary fiber, protein and minerals. It is relatively low in fat and high in starch. So, wheat germ is a promising raw material for creating functional gluten-free products. And the best variety among those analyzed can be considered - "Korolivske". This variety itself has a relatively balanced composition of nutrientsukкафедра технології оздоровчих продуктівбезглютенова продукціясорти пшонафункціональні безглютенові продуктиdepartment of health products technologygluten-free productsmillet varietiesfunctional gluten-free productsПросо як один із видів безглютенових зернових культурThesishttps://orcid.org/0000-0001-6140-1703