Просо як один із видів безглютенових зернових культур - Побрусило, Марина Володимирівна; Івчук, Надія Павлівна (My University, 2023)
Одним із способів вирішення проблеми розширення асортименту безглютенової продукції є використання нових видів сировини. Аналіз хімічнного складу сучасних сортів проса, які вирощуються на території України показав, що: просо є джерелом харчових волокон, білку та мінеральних речовин. Має відносно низький вміст жиру та високого вмісту крохмалю. Отже, пщоно є перспективною сировиною для створення функціональних безглютенових продуктів. А найкращим сортом серед проаналізованих можна вважати – «Королівське». Самей цей сорт має відносно збалансований склад нутрієнтів

One of the ways to solve the problem of expanding the range of gluten-free products is to use new types of raw materials. Analysis of the chemical composition of modern varieties of millet grown in Ukraine showed that: millet is a source of dietary fiber, protein and minerals. It is relatively low in fat and high in starch. So, wheat germ is a promising raw material for creating functional gluten-free products. And the best variety among those analyzed can be considered - "Korolivske". This variety itself has a relatively balanced composition of nutrients
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; безглютенова продукція; сорти пшона; функціональні безглютенові продукти; department of health products technology; gluten-free products; millet varieties; functional gluten-free products