Регіональна політика царського уряду в галузі вищої гуманітарної освіти (Наддніпрянщина ІІ половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Левицька, Надія Миколаївна (My University, 2018)
У статті досліджено регіональну політику царського уряду в галузі вищої гуманітарної освіти (Наддніпрянщина ІІ половина ХІХ – початок ХХ ст.). Констатовано, що вона була спрямована на досягнення головної мети царизму в освітянській політиці – подальшого посилення адміністративного впливу на управління університетами та іншими гуманітарними вищими навчальними закладами, контролю над навчальним процесом та методами викладання у них, встановлення дисциплінарного порядку і формування законослухняного студента за допомогою поліцейського контролю. The article investigates the regional policy of the tsarist government in the field of higher humanitarian education (Naddniprianschina II half of the nineteenth - early twentieth century.). It was stated that it was aimed at achieving the main goal of tsarism in educational policy - further strengthening of administrative influence on the management of universities and other humanitarian higher educational institutions, control over the educational process and methods of teaching them, establishing disciplinary order and formation of a law-abiding student with the help of police control.
Keywords: вища освіта; політика; студенти; царський уряд; університети; статут; гуманітарні дисципліни; кафедра гуманітарних дисциплін; higher education; politics; students; royal government; universities; statute; humanitarian disciplines