Актуалізація концепту «територіального патріотизму» В. Липинського в контексті етнонаціональних реалій України - Слободян, Володимир Ярославович (My University, 2016)
У статті досліджується процес націотворення в Україні в контексті концепції В. Липинського в порівняльному аналізі із сучасними європейськими підходами до етногенезу і націогенезу. Розкривається зміст поняття «національна ідентичність». Досліджуються примордіалістська та конструктивістська теорії етногенезу і націогенезу. Робиться спроба наукового тлумачення та актуалізації концептуальних підходів до націотворення В. Липинського, виходячи із сучасних викликів українській національній ідентичності. Обгрунтовуються ідейні засади модерної української національної ідентичності та державної етнонаціональної політики єдності. The article examines the process of nation-formation in Ukraine in the light of V. Lypynsky’s concept and comparative analysis with modern European approaches to ethnogenesis and nationgenesis. It clarifies the essence of “national identity”. Moreover, it also considers primordialistic and constructivist theory of ethnogenesis and nationgenesis. The attempt is made to scientifically substantiate and actualize conceptual approaches to nation-formation by V. Lypynsky, taking into account current challenges to Ukrainian national identity. The article also provides evidence for ideological framework of modern Ukrainian national identity and nationwide ethnic policy.
Keywords: націотворення; національна ідентичність; територіальний патріотизм; політична традиція; міжетнічна солідарність; державна етнонаціональна політика; nation-formation; national identity; territorial patriotism; political tradition; ethnic solidarity; state ethnic policy; кафедра економіки і права