Тюха, Ірина Володимирівна2023-03-282023-03-282019Тюха, І. В. Стратегічні напрями розвитку експортного потенціалу продукції АПК / І. В. Тюха // Управління розвитком підприємств в умовах трасформації економічних відносин : колективна монографія. – Київ : ЦП «Компринт», 2019. – С. 201–223.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/39471Досліджено експортний потенціал України у сфері агропромислового комплексу. Встановлено позиції вітчизняної сільськогосподарської продукції на зовнішніх ринках, що не є стабільними внаслідок незавершеності процесів адаптації до європейських вимог щодо якості та безпечності харчових продуктів, жорсткої конкуренції, значних коливань цін на світовому ринку, нестійкості торговельних відносин з країнами-імпортерами. Окреслено внутрішні стримуючі чинники, такі як низькі темпи техніко-технологічного оновлення виробництва, зростання рівня зношеності техніки, переважне використання застарілих технологій, збільшення вартості невідновних природних ресурсів у структурі собівартості виробництва вітчизняної сільськогосподарської продукції, зростання залежності виробництва від природно-кліматичних умов, обмежений доступ до фінансових ресурсів. Зазначено, що розвиток економічного співробітництва з європейськими країнами і США дасть можливість вивести українських товаровиробників на надзвичайно розвинені, але досить вимогливі і жорсткі агропродовольчі ринки, конкуренція на яких буде стимулювати якісне оновлення виробництва в АПК. Структура експортних поставок Україною в ці регіони повинна і далі складатись з пшениці, сирів, молока та вершків згущених, кукурудзи та ін. The export potential of Ukraine in the field of agro-industrial complex was studied. The positions of domestic agricultural products on foreign markets are established, which are not stable due to the incompleteness of adaptation processes to European requirements for the quality and safety of food products, fierce competition, significant price fluctuations on the world market, and the instability of trade relations with importing countries. Internal restraining factors are outlined, such as low rates of technical and technological renewal of production, increasing wear and tear of equipment, the predominant use of outdated technologies, an increase in the cost of non-renewable natural resources in the cost structure of the production of domestic agricultural products, an increase in the dependence of production on natural and climatic conditions, limited access to financial resources. It is noted that the development of economic cooperation with European countries and the USA will provide an opportunity to bring Ukrainian commodity producers to extremely developed, but quite demanding and tough agro-food markets, competition on which will stimulate qualitative renewal of production in the agricultural sector. The structure of Ukraine's export supplies to these regions should continue to consist of wheat, cheese, milk and condensed cream, corn, etc.otherекспортний потенціалаграрний сектор Україникраїни-імпортериекспортна продукціяекспортна виручкаexport potentialagricultural sector of Ukraineimporting countriesexport productsexport revenueкафедра економіки праці та менеджментуСтратегічні напрями розвитку експортного потенціалу продукції АПКOther