Енергоефективна технологія ректифікованого етилового спирту - Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр Миколайович; Степанова, Олеся Євгенівна (My University, 2024)
У виробничих умовах визначена ефективність інноваційної технології ректифікованого спирту, яка передбачає подачу на тарілку живлення розгінної колони спиртовмісних фракцій у вигляді несконденсованої в дефлегматорах основних колон пари. Технічне рішення дозволяє зменшити загальні витрати води на охолодження на 0,032 м3/дал (5,1 %), а гріючої пари на ьрагоректифікаційну установку на 1,2 кг/дал (1,9 %) в перерахунку на безводний спирт у порівнянні з відомим способом брагоректифікації. Очікуваний прибуток для заводу потужністю 3000 дал спирту на добу становитиме близько 1,5 млн грн на рік. Збільшення кількості несконденсованої пари в дефлегматорах бражної, епюраційної і спиртової колон від 2 до 5 % і подача їх на тарілку живлення розгінної колони дозволить зменшити витрату гріючої пари від 10 до 8,8 кг/дал, а прибуток збільшити на 33,3 %. Під час випробувань якісні показники ректифікованого спирту відповідали нормативним для сорту «Люкс»

In production conditions, the efficiency of the innovative technology of rectified alcohol was determined, which provides for the supply of alcohol-containing fractions to the feed plate of the booster column in the form of non-condensed steam in the dephlegmators of the main columns. The technical solution makes it possible to reduce the total consumption of water for cooling by 0.032 m3/dal (5.1%), and heating steam for the rectification unit by 1.2 kg/dal (1.9%) in terms of anhydrous alcohol compared to the known method Bragorectification. The expected profit for the plant with a capacity of 3,000 dal of alcohol per day will be about UAH 1.5 million per year. Increasing the amount of non-condensed steam in the dephlegmators of the fermentation, epuration and alcohol columns from 2 to 5% and feeding them to the feed plate of the accelerating column will allow reducing the consumption of heating steam from 10 to 8.8 kg/dal, and increasing the profit by 33.3%. During the tests, the quality indicators of the rectified alcohol corresponded to the standards for the "Lux" variety
Keywords: брагоректифікаційна установка; розгінна колона; дефлегматор; конденсатор; спирт; пара; спиртовмісні фракції; distillation unit; impurity concentration column; dephlegmator; condenser; alcohol; vapour; alcohol-containing fractions; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства