Фінансове регулювання страхового ринку України: проблеми теорії та практики - Шірінян, Лада Василівна (My University, 2014)
У монографії знайшло відображення розв’язання комплексної проблеми, пов’язаної з інструментами фінансового регулювання страхового ринку, України, конкуренцією, оподаткуванням, превентивними заходами. Запропоновано концепцію фінансового регулювання страхового ринку. Знайдено кореляційні співвідношення між кількістю, розмірами і розподілом страховиків на страховому ринку, показниками конкуренції. Запропоновано новий принцип визначення фінансових результатів страховика шляхом відділення інвестиційної діяльності страховика від фінансової та співвіднесення витрат з основними видами діяльності страховика. Обґрунтовано зниження ставок оподаткування з одночасним введенням диференційованого оподаткування прибутків страховика з різних видів діяльності. Аргументовано підвищення ефективності фінансового регулювання страхового ринку шляхом створення обов'язкових накопичувальних фондів превентивних заходів на принципах державно-приватного партнерства. The monograph solves the complex problem related to the instruments efficiency of financial regulation of the insurance market in Ukraine, competition, taxation, preventative measures. The concept of financial regulation of insurance market is elaborated. The size effect in insurance is proved and it is found out the actual distributions of insurers on revenues and assets. It is argued, that the increase of the financial regulation efficiency can be reached due to: reduced taxes and the differentiated taxation of profits of insurers within different types of activities; the obligatory accumulation funds of preventive measures.
Keywords: фінансове регулювання; державне регулювання; страховий ринок; індекс Герфіндаля-Гіршмана; конкурентоспроможність; інтегральний показник конкурентоспроможності; запас платоспроможності; диференційоване оподаткування; ємність страхового ринку; ступінь відкритості; ступінь монополізації; щільність страхування; концепція фінансового регулювання; кафедра фінансів; financial regulation; government regulation; insurance market; the Herfindahl-Hirschman Index; competitiveness; integral index of competitiveness; solvency margin; differentiated taxation; the capacity of the insurance market; the openness; the degree of monopolization; density insurers; concept of financial regulation