Регуляція синтезу і реологічних властивостей мікробного екзополісахариду етаполану - Олефіренко, Ю. Ю. (My University, 2014)
У статті встановлено можливість регуляції синтезу та реологічних властивостей етаполану внесенням у середовище культивування Acinetobacter sp. IMB В-7005 екзогенних попередників. Так, додавання соняшникової олії та олеїнової кислоти (0,1—0,5 %) у середовище культивування Acinetobacter sp. IMB В-7005 зі змішаними субстратами (ацетат і меляса, етанол і глюкоза, фумарат і меляса) супроводжувалося підвищенням реологічних властивостей препаратів етаполану до 4 разів як за наявності 0,1 M KCl, так і в системі Сигліцин порівняно з культивуванням продуцента без екзогенних сполук. Використання 0,05 % глюкози як попередника супроводжувалося максимальним підвищенням показників синтезу етаполану (у 2,2—2,8 разів) за умов росту Acinetobacter sp. IMB В-7005 на соняшниковій олії (1 %) незалежно від природи джерела вуглецю у середовищі для одержання інокуляту (глюкоза, фумарат, соняшникова олія). Максимальний синтез етаполану на соняшниковій олії за використання як попередника фумарату (0,05 і 0,1 %) досягався за внесення його у середовище на початку процесу і використанні інокуляту, вирощеного на цьому олієвмісному середовищі. За таких умов культивування концентрація ЕПС була у 5—6разів вищою, ніж на олієвмісному середовищі без фумарату. The possibility of regulation of synthesis and rheological properties of ethapolan in culture medium with adding of exogenous precursors was investigated. Adding of sunf-lower oil and oleic acid (0.1—0.5 %) into the culture medium with mixed substrates (acetate and molasses, ethanol and glucose, fumarate and molasses) was accompanied by an increase of viscosity of ethapolan solutions in 4 fold both in the presence of KCl and in the Cu2+-glycine system, comparing to the rheological properties of ethapolan synthe-sized in the medium without fatty acids. Using the 0.05 % of glucose was accompanied with the highest synthesis of ethapolan (in 2.2—2.8 fold) when Acinetobacter sp. IMB B-7005 was grown in the medium with sunflower oil (1 %) regardless of the nature of the carbon source in the medium to produce inoculum (glucose, fumarate, sunflower oil). The maximum synthesis of ethapolan was observed when using fumarate (0.05 and 0.1%) as a precursor at the beginning of the process and using inoculum grown on sunflower oil. Un-der such conditions, the concentration of EPS was in 5—6 times higher than in medium without fumarate.
Keywords: екзополісахарид; змішані субстрати; реологічні властивості; екзогенні жирні кис-лоти; інокулят; exopolysaccharide; mixed substrates; rheological properties; exogenous precursors; inoculum