Використання дієтичної добавки «йодказеїн» для збагачення продукції ресторанного господарства - Вінярська, Владислава Валеріївна; Стеценко, Наталія Олександрівна (Oktan Print s.r.o., 2021)
Найбільш прийнятним методом боротьби з йодним дефіцитом у даний час вважається йодна профілактика шляхом масового йодування харчових продуктів. Ефективним засобом є дієтична добавка «Йодказеїн» - органічна сполука йоду, вбудованого у молекулу молочного білку. При дефіциті йоду він засвоюється, а при надлишку виводиться з організму, оскільки йод відщеплюється від молочного білку під дією ферментів печінки, які виробляються лише при нестачі йоду. Йодказеїн доцільно вносити у хлібобулочні, борошняні кондитерські вироби, молочні та кисломолочні десерти, сиркові вироби тощо. Підготовка добавки до внесення у харчові середовища полягає у розчиненні препарату за температури 50-55 °C при рН> 7,5 у воді з додаванням 2% гідрокарбонату натрію. The most acceptable method of combating iodine deficiency is currently considered to be iodine prophylaxis by mass iodization of food. An effective remedy is a dietary supplement "Iodcasein" - an organic compound of iodine, built into the molecule of milk protein. In iodine deficiency, it is absorbed, and in excess it is excreted from the body, because iodine is cleaved from milk protein by liver enzymes, which are produced only in iodine deficiency. Iodcasein should be added to bakery, flour confectionery, dairy and sour milk desserts, cheese products and more. Preparation of the additive for introduction into the nutrient medium is to dissolve the drug at a temperature of 50-55 ° C at pH> 7.5 in water with the addition of 2% sodium bicarbonate.
Keywords: йодказеїн; дієтична добавка; збагачення; оздоровчий харчовий продукт; йододефіцит; iodine casein; dietary supplement; enrichment; health food; iodine deficiency; кафедра технології оздоровчих продуктів