Теоретичні та методичні проблеми розвитку оцінки майнових прав інтелектуальної власності - Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович (My University, 2020)
У статті узагальнено теоретичні та методичні проблеми, пов’язані з потребою створення логічної оціночної теорії та методології інтелектуальної власності, ідентифікації та оцінки майнових прав інтелектуальної власності та її зв’язку з бухгалтерським обліком. Розглянуто проблему методів оцінки права інтелектуальної власності в межах їх предметної ознаки, а також ідентифікації більшості інтелектуальних ресурсів, які беруть участь у виробництві та сприяють покращенню якості продукції, технологічному оновленню, інноваційній спрямованості економічних процесів. Досліджено потребу посилення державної політики здійснення оцінки майнових прав інтелектуальної власності стосовно нематеріальних активів у складі об’єктів права інтелектуальної власності (ОПІВ). Проаналізовано відношення до вартісної оцінки ОПІВ, яка частіше за все здійснюється шляхом використання вузького кола методів (підходів) у межах загальновизнаних: дохідного, витратного та ринкового (порівняльного), що впливає на обмеження обраних методів оцінки, призводить до шаблонного використання методики оцінки, не враховуючи різноманіття ОПІВ, які мають певні особливості їх використання. Розкрито змістове значення розробки єдиної термінології та класифікації вартості, яка може бути проведена на підставі синтезу зарубіжного досвіду у сфері оцінки та управління вартістю, а також аналізу стандартів оцінки. Проблемним стало через ОПІВ здійснення вартісної оцінки авансованого інтелектуального капіталу, що ускладнено тим, що за економічною сутністю він не належить до традиційних активів підприємства та має свої особливості. Нагальною є потреба переосмислення чинних стандартів з оцінки і доповнення їх новими щодо мінімізації фундаментальних протиріч між традиційною методологією бухгалтерського обліку та оцінкою вартості ОПІВ з урахуванням особливості розвитку інформаційно-інтелектуальної економіки. Деталізовано методично за економічним змістом прийоми, що застосовуються для визначення вартості ОПІВ, які розділені на три групи: підходи, методи і методики, з позиції економічного змісту, умов застосування та оціночної процедури, а також вимог оцінки вартості ОПІВ у процесі приватизації державних підприємств та організацій. Розглянуто проблемні питання організації в Україні підготовки професійних оцінювачів з урахуванням вимог ФДМУ та їх правового супроводження.
Keywords: методи оцінки; ідентифікація; стандарти оцінки; об’єкти бухгалтерського обліку; cost and market; valuation standards; accounting objects; identification; training of professional appraisers