Курятнікова, Н. О.Шейко, Таміла ВолодимирівнаХомічак, Любомир Михайлович2014-10-312014-10-312014Курятнікова, Н. О. Досвід очищення соку цукрового сорго / Н. О. Курятнікова, Т. В. Шейко, Л. М. Хомічак // Нові ідеї в харчовій науці - нові продукти харчовій промисловості : міжнародна наукова конференція, присвячена 130-річчю Національного університету харчових технологій, 13-17 жовтня 2014 р. – К. : НУХТ, 2014. – С. 180.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/17865Цукрове сорго - багатоцільова культура, різні частини якої можна одночасно переробляти з отриманням різноманітних продуктів: зерна з китиць для виробництва крохмалю; солодких соків із стебел для подальшої переробки на сироп; біоетанолу; а також жому і зеленого листя як відмінного корму для тварин, або як біомаси для отримання біогазу, як органічного добрива або для виробництва паперу. Крім того, сорго є невибагливою культурою і може вирощуватися за різних кліматичних і ґрунтових умов. Також потреба культури у поливі і внесенні добрив є мінімальною, що призводить до зниження вартості її вирощування. Ці характеристики роблять сорго ідеальною культурою для виробництва харчового сиропу, так званого соргового меду. Переробку цукрового сорго можна адаптувати під існуюче цукрове виробництво. Харчовий сироп сорго може використовуватися як рідкий підсолоджувач в різних харчових продуктах, безалкогольній та консервній промисловостях, але, на відміну від класичних сиропів, він має більш різноманітний склад, в тому числі є джерелом природного кальцію. Sugar sorghum - a multi-culture, different parts of which can be simultaneously Remodel obtaining various products: corn with tassels for production starch; sweet juices from the stems for processing into syrup; bioethanol; as well as pulp and green leaves as an excellent animal feed or as biomass for biogas as an organic fertilizer or for the manufacture of paper. In addition, sorghum is a lightweight culture and can be grown under different climatic and soil conditions. also need culture in irrigation and fertilization is minimal, which reduces the value of its cultivation. These characteristics make sorghum an ideal culture for the production of food syrup, so-called sorhovoho honey. Of sugar sorghum can be adapted under existing sugar production. Food sorghum syrup can be used as a liquid sweetener in various food products, soft drinks and canning industry, but, unlike the classic syrups, it has a diverse composition, including is Natural source of calcium.otherсиропбіоетанолцукрове соргоsyrupsugar sorghumbioethanolкафедра технології цукру і підготовки водиДосвід очищення соку цукрового соргоOther