Дослідження показників якості екструдування зернової суміші з додаванням лляного екстракту - Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій Васильович; Шаповаленко, Олег Іванович (My University, 2015)
Дослідження біохімічних показників екструдованої зернової суміші з додаванням лляного екстракту на основі води показали, що в результаті клейстеризації крохмалю, деструкції целюлозно-лігнінових утворень значно поліпшується кормова цінність екструдату. Живильні речовини стають доступнішими для перетравлення тваринами. Кількість крохмалю при цьому знаходиться в межах 62,28…64,73%, сирий протеїн в сумішах становить 24,7-25,8%, а кількість сирого жиру – 4,04-4,62%. Теплова обробка практично не впливає на вміст мінеральних компонентів в кормі, проте іноді можливі зміни в їх засвоєнні тваринами. Під дією високої температури і тиску майже повністю знищується патогенна мікрофлора, а також відбувається інактивація інгібіторів ферментів і нейтралізація деяких токсинів. The study of biochemical parameters of an extruded grain mix with the addition of a flax extract based on water has shown that as a result of starch gelling and degradation of cellulose-lignin formations, the feed value of the extrudate is significantly improved. Nutrients become more affordable for animal digestion. The amount of starch in this case is in the range of 62.28 ... 64.73%, crude protein in the mixtures is 24.7-25.8%, and the amount of crude fat is 4.04-4.62%.Thermal treatment practically does not affect the content of mineral components in the feed, but sometimes there may be changes in their assimilation by animals. Under the influence of high temperature and pressure almost completely destroyed pathogenic microflora, as well as inactivation of enzyme inhibitors and neutralization of some toxins.
Keywords: кафедра технології зберігання і переробки зерна; зерно; крохмаль; корм; комбікорм; екструдер; льон; суспензія; суміш; grain; starch; extruder; feed; fodder; flax; suspension; mixture