Конструктивні підходи до побудови моделі процесу розвитку технічної системи - Валіулін, Геннадій Раіфович; Любімов, Валерій Михайлович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна (My University, 2016)
Математичне моделювання встановлює зв’язки між значеннями різних змінних, визначених в процесі вимірювань. Моделювання, базуючись на вимірюваннях, в свою чергу, є фундаментом для методів прийняття рішень і управління. Математичні моделі розділяють на індикаторні (що зв’язують індикаторні змінні) і латентні (що зв’язують латентні змінні). Індикаторно-латентні моделі відносять до вимірювань – метричних моделей, а не до математичного моделювання. Тобто, слід чітко розділяти математичні моделі і моделі апроксимації: - якщо певна залежність знайдена емпірично, як функція, що «найкращим чином» наближує емпіричні дані - це апроксимація, що відноситься до рівня вимірювання; - якщо та ж залежність знайдена з теоретичних міркувань, ширших ніж зв'язок між даними змінними, то це вже математична модель і ця модель відноситься до рівня математичного моделювання.
Keywords: апроксимація; технічна система; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки