Деякі процедури системної оптимізації формування виробничої програми підприємства - Самсонов, Валерій Васильович (My University, 2010)
В статті розглядаються питання реалізації ідеології системної оптимізації, яка була запропонована академіком В. М. Глушковим, для задач формування виробничої програми підприємства. На практиці розв’язання задачі оптимізації виробничої програми не можливе, тому що директивні завдання не сумісні з існуючими можливостями підприємства. Виникає необхідність сумісного розгляду комплексу задач, який включає задачу оптимізації виробничої програми і задачі удосконалення виробничих потужностей та організації виробництва. Пропонується людино-машинна технологія розв’язання цього комплексу задач у структурі багаторівневої ієрархічної системи, що відповідає реальному плануванню, розглянути формальні процедури цієї людино-машинної технології.

The article deals with problems of implementation of the ideology of system optimization that was proposed by academician V. M. Glushkov for tasks of the company production program building. In practice, solving of optimization task for the production program is not possible, so that policy objectives are not compatible with the existing capabilities of the enterprise. There is a need for joint consideration of the complex tasks, including the task of production program optimization and the task of improvement of production capacity and organization of production. A human-machine technology to solve this complex problem in the structure of multilevel hierarchical systems is proposed that meets with real planning. The formal procedures of this human-machine technology are considered.
Keywords: виробнича програма; production program; системна оптимізація; багаторівнева ієрархічна система; задачі координації та самокерування; задача лінійного програмування; system optimization; multilevel hierarchical system; problems of coordination and self-governing; linear programming problem; кафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки