Грек, Олена ВікторівнаМихалевич, Артур ПетровичОнопрійчук, Олена ОлександрівнаТимчук, Алла Вікторівна2023-01-252023-01-252023Патент на винахід № 126739 UA, МПК A23C 21/00 (2022.01). Спосіб виробництва напою із сироватки молочної / Грек О. В., Михалевич А. П., Онопрійчук О. О., Тимчук А. В.; заявник Національний університет харчових технологій НУХТ. – № а 201903480; заявл. 08.04.2019; опубл. 18.01.2023, Бюл. № 3.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/38896Винахід стосується способу виробництва напою із сироватки молочної, що включає нагрівання неосвітленої молочної сироватки, внесення наповнювача, підсолоджувача, пастеризацію, охолодження, причому як наповнювач використовують пасту волоського горіха молочновоскової стиглості у кількості 3,5-4,5 %, яку вносять в охолоджену до температури 6-8 °C суміш, як підсолоджувач використовують фруктозу у кількості 2-3 %, додатково перед пастеризацією вносять попередньо підготовлену сироватко-рослинну суміш, що складається з харчових волокон з високою водопоглинаючою здатністю на рівні 12 г/г у кількості 1,0-1,2 %, змішаних з частиною сироватки молочної у співвідношенні (1-1,2):24 з наступним набуханням протягом 15-20 хв за температури 35-40 °C. The invention relates to a method of producing a beverage from sweet whey, which includes heating unclarified sweet whey, adding a filler, sweetener, pasteurization, cooling, and as a filler, walnut paste of milk-wax ripeness is used in the amount of 3.5-4.5%, which is added to the cooled at a temperature of 6-8 °C, the mix, as a sweetener, fructose is used in the amount of 2-3%, in addition, before pasteurization, a pre-prepared whey-vegetable mix consisting of dietary fibers with a high water-absorbing capacity of 12 g/g is added in the amount of 1.0 -1.2%, mixed with a part of sweet whey in the ratio (1-1.2):24 with subsequent swelling for 15-20 minutes at a temperature of 35-40 °C.сироватка підсирнапаста волоського горіхумолочний напійкафедра технології молока і молочних продуктівsweet wheymilk beveragewalnut pasteСпосіб виробництва напою із сироватки молочної (патент на винахід №126739)Working Paper