Сучасні тенденції формування бюджету маркетингу на українських підприємствах - Соломянюк, Наталія Миколаївна (My University, 2014)
Анотація. У статті досліджено практичні рекомендації маркетологів щодо розподілу статей бюджету маркетингу за видами діяльності залежно від обраної підприємством стратегії його розвитку. Наведено статистичні дані обсягу рекламного ринку в країнах та їх структурний розподіл. Розглянуто розподіл витратної частини бюджету при плануванні маркетингових заходів з врахуванням етапу життєвого циклу товару/товарної категорії, який екстраполює минулий досвід на майбутні періоди. Проаналізовано результати опитування керівників відділів маркетингу українських підприємств, проведеного Українською компанією ММГ. Результати дослідження свідчать про: планове зменшення бюджету маркетингу на PR, побудову бренду, модернізацію продукту, директ-мейл та лояльність власного персоналу; планове збільшення бюджету маркетингу на Інтернет просування, масову рекламу, виставки і програму лояльності. Значне підвищення важливості для українських підприємств таких завдань як планування продажів і загальне стратегічне планування свідчить про зростання невизначеності в уявленнях менеджменту про найближчі перспективи. Summary. The practical recommendations of marketing specialists for distribution of items budget’s marketing are investigational in the article. The budget’s items are distributed for the types of activity depending on select an enterprise strategy his development. Statistical data of volume the advertisement market are driven to the countries and them structural distribution. The distribution of budget’s expense part is considered at planning of marketing measures taking into account the stage of commodity’s life cycle / commodity’s category, that extrapolates past experience on future periods. The results of questioning the departments leaders of marketing at Ukrainian enterprises, conducted by the Ukrainian company ММG, are analysed. Research results testify to: planning to reduction for the marketing budget on PR, construction of branding, modernisation of product, direct-mail and loyalty of own personnel; planning to increase of marketing budget is on the advancement in Internet, mass advertisement, exhibitions and program of loyalty. Considerable increase of importance for the Ukrainian enterprises of such tasks as sales planning and common strategic planning testifies to the increase of vagueness in the management ideas about the nearest prospects.
Keywords: маркетинг; marketing; маркетинговий бюджет; marketing budget; рекламний ринок; advertisement market; стаття бюджету маркетингу; item of budget marketing; кафедра маркетингу