Спосіб автоматичного керування брагоректифікаційною установкою (Патент на корисну модель № 103724) - Кишенько, Василь Дмитрович; Новаковська, Наталія Генадіївна; Кучер, Андрій Євгенович (My University, 2015)
Спосіб автоматичного керування брагоректифікаційною установкою передбачає регулювання тиску низу та верху в колонах брагоректифікаціної установки, регулювання подачі бражки в бражну колону, регулювання витрати бражного дистиляту в епюраційну колону, регулювання витрати епюрату в ректифікаційну колону, регулювання відбору спирту-ректифікату, стабілізацію рівня в колонах брагоректифікаційної установки, вимірювання міцності спирту- ректифікату, вимірювання температури бражки. При цьому, додатково вимірюють температуру на контрольних тарілках колон брагоректифікаційної установки, міцність бражки, міцність бражного дистиляту, міцність епюрату, на основі інформації про витрати пари в кожну колону брагоректифікаційної установки, витрату бражки, витрату бражного дистиляту, витрату епюрату, витрату спирту-ректифікату, температуру бражки, температур на контрольних тарілках колон брагоректифікаційної установки проводять ідентифікацію математичних моделей, які зв'язують критерії оптимальності - міцності бражного дистиляту, епюрату, спирту-ректифікату, продуктивності колон брагоректифікаційної установки та втрат спирту в кожній колоні брагоректифікаційної установки від режимних параметрів - температури бражки, температур на контрольних тарілках колон брагоректифікаційної установки, витрат пари в кожну колону брагоректифікаційної установки, витрат бражки, бражного дистиляту, епюрату, спирту-ректифікату, і на базі отриманих математичних моделей обчислюються міжкритеріальні інтенсивності взаємодії, за якими проводять класифікацію ситуаційних конфліктів, і у випадку виникнення конфлікту антагоністичного характеру здійснюють коригування технологічних режимів шляхом зміни завдання регуляторам тиску низу та верху в колонах, регулятору подачі бражки в бражну колону, регулятору витрати бражного дистиляту в епюраційну колону, регулятору витрати епюрату в ректифікаційну колону, регулятору відбору спирту-ректифікату, регуляторам рівня в колонах брагоректифікаційної установки, переводячи ситуаційний конфлікт в неантагоністичну форму. A method for automatically setting control brewdistillation plant provides for the regulation of pressure from above and below in the columns brewdistillation plant, feeding mash adjustment in the mash column, regulation mash distillate flow in epuration column, regulation epyurata flow into the distillation column, control the selection of rectified alcohol level stabilization in the columns brewdistillation plant measuring fortress alcohol, measuring the temperature of the mash. At the same time, additional measure the temperature on the control plates columns brewdistillation plant mash fortress castle mash distillate epyurata fortress, based on information about spending a couple in each column brewdistillation plant, consumption of mash, consumption mash distillate consumption epyurata, consumption of alcohol rectified , the mash temperature, the temperature on the control plates columns brewdistillation plant carried out the identification of mathematical models linking optimality criteria - fortress mash distillate epyurata, alcohol, performance, installation and columns brewdistillation plant alcohol losses in each column brewdistillation plant of regime parameters - the mash temperature, temperature on control plates columns brewdistillation plant, steam flow into each column brewdistillation plant mash costs mash distillate epyurata, rectified alcohol, and on the basis of the obtained mathematical models calculated between the criteria intensity of interaction in which the classification of situational conflicts, and in the event of conflict antagonistic carry out adjustment of technological modes by changing the setting regulators pressure from above and below in the columns, the regulator supplying the mash in the mash column, flow controller mash distillate epuration column, flow controller epyurata in the distillation column, the controller selection rectified alcohol level controls in the columns brewdistillation plant , translating situational conflict in the form of nonantagonistic.
Keywords: кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка; автоматичне керування; ректифікація спирту; ситуаційний конфлікт; automatic control; rectification of alcohol; situational conflict