Безвідходне виробництво, запорука сталого розвитку вітчизняного ресторанного бізнесу - Довгаюк, Андрій Віталійович; Ковтун, Аліна Володимирівна; Шаран, Лариса Олександрівна (My University, 2025)
У тезах розглянуто важливість впровадження безвідходного виробництва в ресторанному бізнесі як ключової умови сталого розвитку. Проаналізовано досвід українських та зарубіжних закладів у впровадженні екологічних практик, зокрема зменшення харчових відходів, використання екологічного посуду та локальної сировини. Акцент зроблено на принципах циклічного використання ресурсів, ефективного планування закупівель і переробки залишків. Наведено приклади успішних ініціатив з Великої Британії, Фінляндії, Данії та України. Зроблено висновок, що безвідходне виробництво — це не лише екологічна необхідність, а й чинник конкурентоспроможності ресторанних закладів

The thesis explores the importance of implementing zero-waste production in the restaurant industry as a key component of sustainable development. The study analyzes both Ukrainian and international experiences in adopting eco-friendly practices, particularly in reducing food waste, using ecological tableware, and sourcing local ingredients. Emphasis is placed on the principles of circular resource use, efficient procurement planning, and food waste recycling. Examples of successful initiatives from the United Kingdom, Finland, Denmark, and Ukraine are presented. The conclusion highlights that zero-waste production is not only an environmental necessity but also a factor that enhances the competitiveness and attractiveness of restaurant establishments
Keywords: кафедра готельно-ресторанної справи; безвідходне виробництво; ресторанне господарство; waste-free production; restaurant industry