Куделко, Альона ОлександрівнаСтеценко, Наталія Олександрівна2024-05-072024-05-072024Куделко, А. Оцінювання збалансованості жирнокислотного складу олії розторопші плямистої / А. О. Куделко, Н. О. Стеценко // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 90-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 11–12 квітня 2024 р. – Київ : НУХТ, 2024. – Ч. 1. – С. 36.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43063Було встановлено, що загальний вміст поліненасичених жирних кислот групи w-6 у олії розторопші плямистої дорівнює 52,4%, мононенасичених жирних кислот, переважно олеїнової – 23,6%, а насичених жирних кислот – 18,4%. Такий жирнокислотний склад не є збалансованим. Зокрема, співвідношення між мононенасиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,45 при нормі 1:2. Співвідношення між насиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,35 при нормі 1:3. Цінні поліненасичені жирні кислоти групи w-3 в олії розторопші плямистої практично відсутніIt was established that the total content of polyunsaturated fatty acids of the w-6 group in milk thistle oil is 52.4%, monounsaturated fatty acids, mainly oleic - 23.6%, and saturated fatty acids - 18.4%. Such a fatty acid composition is not balanced. In particular, the ratio between monounsaturated and polyunsaturated fatty acids is 1:0.45 with a norm of 1:2. The ratio between saturated and polyunsaturated fatty acids is 1:0.35 with a norm of 1:3. Valuable polyunsaturated fatty acids of group w-3 are practically absent in milk thistle oilukолія розторопші плямистоїжирнокислотний складзбалансованість жирнокислотного складукупажовані оліїоздоровче харчуванняфункціональний харчовий продуктmilk thistle oilfatty acid compositionbalance of fatty acid compositionblended oilshealth foodfunctional foodкафедра технології оздоровчих продуктівОцінювання збалансованості жирнокислотного складу олії розторопші плямистоїThesishttps://orcid.org/0000-0001-6710-024X