Роман, Тетяна ОлександрівнаЄщенко, Оксана АнатоліївнаІванченко, Михайло ГеоргійовичМазуренко, Олександр Григорович2017-06-122017-06-122016Дослідження відмінностей теплових і хімічних властивостей шапинки й ніжки шампіньона / Т. О. Роман, О. А. Єщенко, М. Г. Іванченко, О. Г. Мазуренко // Наукові праці НУХТ. – 2016. – Том 22, № 3. – С. 231–238.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25495У статті приведено повний хімічний склад, а також вміст вітамінів, макро- і мікроелементів, вітамінів у свіжому культивованому грибі шампіньон. Для збереження максимуму корисних речовин, в сушеному грибному напівфабрикаті, за допомогою сканувальної колориметрії і термогравиметрии, при різних температурах було проведено досліди з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки і шапинки гриба, яка була порівняна з теплотою випаровування чистої води. Визначено різницю в часі при сушінні ніжки і шапинки до кінцевої вологості 12.5 % і представлено всі результати експериментальних досліджень. The article present the complete chemical composition and content of vitamins, macro- and micronutrients in fresh cultivated champignon mushrooms. To save the maximum amount of nutrients in dried mushroom semi-product, scanning calorimetry and thermogravimetry at different temperatures were applied and the experiments were conducted to determine the head of moisture evaporation from the tissues of mushroom caps and stems, which was compared to the head of pure water evaporation. The timing difference in drying caps and stems to the final moisture content of 12.5 % in determined and all the results of experimental studies are represented.шампіньйонхімічний складтеплота випаровуваннясушінняшампиньонchampignonchemical compositionheat of evaporationdryingкафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуваннякафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїкафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. ЛаданюкаДослідження відмінностей теплових і хімічних властивостей шапинки й ніжки шампіньонаArticle