Фаговий моніторинг молочної продукції - Науменко, Оксана Василівна (My University, 2014)
Встановлено, що біля 80% продуктів були забруднені фагами лактобактерій. Показано, що важливим зовнішнім джерелом бактеріофагів на виробництві можуть бути заквашувальні препарати. Проведено дослідження з виявлення лізогенного стану молочнокислих бактерій. Доведено, що фаговий моніторинг дозволяє встановити джерела, ступінь фагового забруднення - необхідні показники для розробки ефективних протифагових програм. It was found that about 80 % of products were contaminated with lactic acid bacteria phages. It was shown that starters may be an important external source of bacteriophages in the production. A study on the identification of lactic acid bacteria lysogenic state was conducted. It was proved that phage monitoring allows to set the source, the degree of phage contamination – the necessary parameters for development of effective anti-phage programs.
Keywords: бактеріофаги; індукція; лізогенність; моніторинг; bacteriophages; induction; lysogenic; monitoring