Науменко, Оксана Василівна2020-08-192020-08-192014Науменко, О. В. Фаговий моніторинг молочної продукції / О. В. Науменко // Наукові праці НУХТ. – 2014. – Т. 20, № 6. – С. 21–26.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/31851Встановлено, що біля 80% продуктів були забруднені фагами лактобактерій. Показано, що важливим зовнішнім джерелом бактеріофагів на виробництві можуть бути заквашувальні препарати. Проведено дослідження з виявлення лізогенного стану молочнокислих бактерій. Доведено, що фаговий моніторинг дозволяє встановити джерела, ступінь фагового забруднення - необхідні показники для розробки ефективних протифагових програм. It was found that about 80 % of products were contaminated with lactic acid bacteria phages. It was shown that starters may be an important external source of bacteriophages in the production. A study on the identification of lactic acid bacteria lysogenic state was conducted. It was proved that phage monitoring allows to set the source, the degree of phage contamination – the necessary parameters for development of effective anti-phage programs.бактеріофагиіндукціялізогенністьмоніторингbacteriophagesinductionlysogenicmonitoringФаговий моніторинг молочної продукціїArticle