Спосіб виробництва фітоолійного напівфабрикату (Патент на винахід № 103412) - Арсеньєва, Лариса Юріївна; Доценко, Віктор Федорович; Гавриш, Андрій Володимирович; Лявинець, Георгій Михайлович (My University, 2013)
Винахід належить до харчової промисловості, зокрема до ресторанного господарства, і може використовуватися під час виробництва соусів емульсійного типу зниженої енергетичної цінності. Спосіб виробництва фітоолійного напівфабрикату включає підготовку сировини, приготування рецептурної суміші, охолодження та пакування, де на стадії приготування рецептурної суміші вивільнену від тари рослинну олію підігрівають до температури (18...20) °С, ретельно перемішують і одночасно перетирають з порошком пряно-ароматичної сировини до одержання розміру часточок суспензії 10...20 мкм, охолоджують. The invention relates to food industry, in particular to restaurant business, and can be used while making sauces of emulsion type of lowered energy value. A method for making a phyto-oil half-finished product includes preparing raw material, preparing a recipe mixture, cooling and packing thereof, where at the stage of preparing the prescribed mixture the vegetable oil, set free from a packing, is heated up to a certain temperature (18...20) °C, thoroughly mixed and simultaneously pulped with powdered raw spicy material up to obtaining a size of particles of the suspension of 10...20 µm, cooled.
Keywords: рослинна олія; vegetable oil; порошок пряно-ароматичної сировини; powder of aromatic raw materials; фітоолійний напівфабрикат; phyto and oil semi-finished product; кафедра експертизи харчових продуктів; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції; кафедра готельно-ресторанної справи