Таксономічна оцінка рівня організації праці на підприємствах м’ясопереробної галузі - Драган, Олена Іванівна (My University, 2019)
У статті досліджується застосування методу таксономічного аналізу для оцінки рівня організації праці підприємства. Окрім цього необхідно дослідити динаміку таксономічного показника, на основі чого зробити висновки щодо тенденцій зміни рівня організації праці за період 2010-2018 років. Обґрунтовано, що сучасний рівень організації праці на більшості вітчизняних підприємств м’ясопереробної галузі є низьким і суттєво відрізняється від конкурентів ‒ аналогічних зарубіжних компаній. Суттєве скорочення кількості підприємств м’ясопереробної галузі та зменшення коефіцієнту використання виробничої потужності за період 1990‒2018 вплинуло на зниження рівня організації праці підприємств. Проаналізовано показники, які характеризують рівень організації праці на підприємствах м'ясопереробної галузі за напрямками: організаційний, технологічний, ресурсний. Для проведення розрахунків застосовано експертний, графічний методи та таксономічний аналіз. Для здійснення оцінки рівня організації праці визначенні основні показники, які характеризують організацію праці з урахуванням специфічних особливостей підприємств м’ясопереробної галузі. Наукова новизна полягає: у визначені основних показників, що характеризують сучасний рівень організації праці; застосуванні методу таксономії для його оцінювання за період 2010-2018 років з обґрунтуванням висновків для подальшого його підвищення та удосконалення. Практична значимість отриманих результатів полягає у поглибленні методичних підходів та розробленні практичних рекомендацій, спрямованих на забезпечення ефективності підприємств м‘ясопереробної галузі за рахунок підвищення рівня організації праці на підставі застосування таксономічного аналізу. The application of taxonomical analysis method for the estimation of organization’s labour level of the enterprise is investigated in the article. Moreover, it is necessary to investigate the dynamics of taxonomical index, on the basis of what draw conclusion in relation to the tendencies of organization’s labour level of change during the period of 2010-2018. Modern level of organization’s labour on the majority of domestic enterprises of meat processing industry is low and substantially differs from analogical foreign companies. Substantial reduction of meat processing industry enterprises and reduction of production capacity for the period of 1990‒2018 is influenced on the decline of organization’s labour level of the enterprises. Indexes that characterize the organization’s labour level on the enterprises of meat processing industry after the following directions, such as organizational, technological, resource are analysed. For realization of calculations the expert and graphic methods and taxonomical analysis are applied. For the achievement of certain goal the graphic and analytical methods of statistics are applied, namely taxonomical analysis. For realization the estimation of organization’s labour level, the basic indexes that characterize organization’s labour taking into the account of specific features of meat processing industry enterprises are determined. The scientific novelty is in certain basic indexes that characterize the of organization’s labour level and application of taxonomy method for its estimation for the period of 2010-2018 with further improvement conclusions. Practical meaningfulness of the got results’ aim the deep methodical approaches and development of the practical recommendations sent to provide the enterprises’ efficiency of meat processing industry due to the increase of organization’s labour level on the basis of taxonomical analysis application.
Keywords: кафедра економіки праці та менеджменту; м’ясопереробна галузь; таксономічний аналіз; організація праці; рівень; показники; підприємство; taxonomic analysis; labor organization; level; indicators; enterprise; meat processing industry