Пастух, Ганна Степанівна2018-03-232018-03-232018Пастух, Г. С. Розроблення технології пектину з вторинної картопляної сировини : автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.05 «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння» / Ганна Степанівна Пастух ; Національний університет харчових технологій. – Київ, 2018. – 23 с.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/26811Дисертаційна робота присвячена розробленню технології пектину з картопляної мезги – відходу картоплекрохмального виробництва. Реалізація технології дозволить покращити екологічну ситуацію в регіоні, підвищити рентабельність виробництва і отримати цінні продукти, виробництво яких в Україні відсутнє. На основі оптимізації експериментальних даних встановлено параметри оптимального технологічного режиму вилучення пектину з картопляної мезги. Досліджено фізико-хімічні властивості картопляного пектину, отриманого різними способами. Розглянуто можливість покращення фізико-хімічних властивостей картопляного пектину шляхом комплексної переробки сумішей картопляної мезги та іншої рослинної вторинної сировини. Диссертация посвящена разработке технологии картофельного пектина из отходов картофелекрахмального производства, что позволяет получить пектин с высокими технологическими показателями, уменьшить долю импортного пектина и увеличить рентабельность производства. The thesis is devoted to the development of pectin technology from potato pulp – waste of potato starch production. The implementation of the technology will improve the environmental situation in the region, increase the profitability of production and obtain valuable products, the production of which in Ukraine is not available. On the basis of optimization of experimental data, parameters of the optimal technological regime for pectin extraction from potato pulp are established. The physico-chemical properties of potato pectin obtained by using different methods have been investigated. The possibility of improving the physico-chemical properties of potato pectin by means of complex processing of mixtures of potato pulp and other vegetable secondary raw materials is considered. A hardware-technological scheme for processing potato pulp for pectin and potato powder has been developed. The technology of potato pectin was tested at the enterprise “VIMAL” in Chernigiv. The economic effect from the introduction of technology is calculated.uk-UKкафедра технології цукру і підготовки водикартопляна мезгапектингідроліз-екстрагуваннягідролізуючий реагентферменткомплексоутворювальна здатністьдраглеутворювальна здатністьdrafting abilitysecondary raw materialspotato pulppectinhydrolysis extractionenxyme technological conditionsenzyme preparationhydrolyzing reagentcomplexing abilityРозроблення технології пектину з вторинної картопляної сировиниThesis