Вплив електроіскрових розрядів на властивості сокостружкової суміші при віброекстрагуванні з некондиційної бурякомаси - Запорожець, Юлія Владиславівна; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Сапіга, Вікторія Ярославівна; Шпак, Владислав Вячеславович (My University, 2025)
У статті представлені результати дослідження впливу електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники сокостружкової суміші при віброекстрагуванні цільових компонентів з некондиційної бурякомаси. Для досліджень обрано хвостики та уламки цукрового буряка, які становлять до 3% від загальної маси буряка у мийних відділеннях бурякоцукрового виробництва. Фотознімки тканини цукрового буряка до та після відповідного режиму електроіскрового оброблення п’ятьма розрядами свідчать про відділення протоплазми від клітинної стінки, при цьому значна кількість клітин лишаються взагалі не пошкодженими. При обробленні 7—10 розрядами спостерігається розпад цитоплазми на невеликі згустки, сама клітина втрачає свої життєві функції, починає виділятися ядро. Збільшення кількості розрядів до 12—15 призводить до денатурації цитоплазми та розкладає її на частинки, при цьому клітинна оболонка в деяких місцях тоншає. Доведено, що застосування більше 10 розрядів не є доцільним, тому що товщина клітинної оболонки значно зменшується, а в деяких місцях взагалі втрачаються межі, при цьому утворюється багато каверн, тобто відбувається руйнування тканини клітин. Встановлено, що денатурація протоплазми під час ЕІО залежить більшою мі- рою від кількості розрядів і меншою — від напруги розряду. Електрогідравлічне оброблення в режимі з напругою 35 кВ та кількості розрядів 7—10 дозволяє збільшити проникність тканини буряка та досягти ступеня плазмолізу в межах 53—98%. Встановлено, що комбіноване використання впливу електроіскрових розрядів на внутрішнє масоперенесення цільових компонентів сокостружкової суміші та дія низькочастотних механічних коливань при віброекстрагуванні на зовнішній масообмін є суттєвим ефектом інтенсифікації процесу.
Keywords: сокостружкова суміш; бурякомаса некондиційна; віброекстрагування; beet pulp is substandard; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; juice shavings mixture; beet pulp is substandard; vibroextraction; HVED; кафедра електропостачання і енергоменеджменту