Дослідження залежності кількості та якості сирої клейковини в зерні пшениці від умісту сажкових зерен - Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія Валеріївна (My University, 2019)
Стаття присвячена проблемі дослідження придатності до промислової переробки на харчові та кормові потреби зерна пшениці, ураженого сажкою. Вимоги вітчизняної нормативно-технічної документації (НТД) забороняють використання зерна пшениці із вмістом сажкових зерен понад 10,0 %, проте вони не діють на міжнародному ринку. Оптимальним критерієм визначення придатності зерна, ураженого сажкою, є показники якості зерна, зокрема, кількість та якість сирої клейковини, органолептичні показники якості тощо. У роботі наведено аналіз останніх літературних джерел з питання збереження врожаю зерна пшениці від ураження сажкою. Стаття містить практичні результати досліджень впливу вмісту сажкових зерен на кількість та якість сирої клейковини. Для досліджень впливу вмісту сажкових зерен на кількість та якість сирої клейковини було сформовано 9 помольних партій із різним вмістом сажкових зерен (від 5,0 до 45,0 %), які потім було відмито вручну. Контрольним зразком було обрано зерно 2-го класу із вихідною кількістю сирої клейковини 24,0 % (за експрес-аналізом). У контрольних зразках було визначено органолептичні показники якості, які потім були підтверджені мікологічною експертизою. У результаті проведених досліджень було визначено гранично допустимий вміст (ГДВ) сажкових зерен у помольній партії із збереженням якості зерна.
Keywords: зерно пшениці; wheat grain; сажкові зерна; smut grains; кількість та якість сирої клейковини; quantity and quality of raw gluten; органолептичні показники якості зерна; organoleptic indicators of grain quality; помольна партія; grinding lot; технологічні властивості зерна; technological properties of grain; кафедра екології та екоменеджменту