Порівняльний аналіз підходів до інтеграції ІТ в менеджмент підприємств: міжнародний досвід та перспективи адаптації для України - Голушко, Денис Юрійович (My University, 2025)
У статті розглянуто сучасні підходи до впровадження інформаційних технологій (ІТ) у систему управління підприємствами в Україні та за кордоном, зокрема в Німеччині, США, Польщі та Естонії. Основна увага приділена аналізу цифрової трансформації як ключового чинника підвищення ефективності управлінських процесів, конкурентоспроможності та адаптивності підприємств до викликів глобального цифрового середовища. У межах дослідження здійснено порівняльний аналіз за п’ятьма критеріями: наявність національної цифрової стратегії, рівень фінансування цифровізації бізнесу, кадрове забезпечення ІТ-сектору, інституційна підтримка держави та розвиток цифрової інфраструктури. Виокремлено особливості цифровізації українських підприємств, серед яких – низький рівень цифрової зрілості більшості компаній, нерівномірний доступ до технологічних ресурсів, фрагментарність нормативно-правової бази та обмежена участь бізнесу у розробці державної ІТ-політики. Визначено основні бар’єри: відсутність системного бачення цифрової трансформації, нестабільне інвестиційне середовище нестача фахівців з відповідними компетенціями, слабка координація між освітніми установами та потребами бізнесу. Обґрунтовано необхідність формування інтегрованої моделі цифрового розвитку, що ґрунтується на тісній взаємодії між державою, підприємницьким сектором і освітніми інституціями. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення державної цифрової політики, розвитку цифрової освіти та стимулювання приватних інвестицій в інноваційні рішення. Акцентовано увагу на важливості формування цифрової культури в організаціях, яка сприятиме успішному впровадженню інновацій, підвищенню адаптивності персоналу та сталому розвитку підприємств в умовах цифрової економіки.
Keywords: цифрова трансформація; інформаційні технології; управління підприємством; цифрова стратегія; цифрова зрілість; digital transformation; information technologies; enterprise management; digital strategy; digital maturity