Пирог, Тетяна ПавлівнаСенченкова, С. М.Грінберг, Тамара ОлександрівнаМалашенко, Юрій Романович2013-02-052013-02-052001Пирог, Т. П. Структура ацильованого екзополісахариду, синтезованого бактеріями Acinetobacter sp. / Т. П. Пирог, С. М. Сенченкова, Т. А. Грінберг, Ю. Р. Малашенко // Укр. біохім. журн. - 2001. - Т. 73, № 3. - С. 71-79.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/6026Комплексний полісахаридний препарат етаполан, синтезований бактеріями Acinetobacter sp., складається з нейтрального (мінорний компонент) і двох кислих екзополісахаридів (ЕПС), один з яких є ацильованим. На основі хімічних модифікацій ЕПС, сольволізу безводним фтористим воднем, що приводить до отримання пента - і октасахаридних фрагментів, деградації по Сміту, 1Н - і 13С-ЯМР-спектроскопії встановлена структура повторюваної одиниці вуглеводного ланцюга ацильованого полісахариду: 3)- -D-Glcp-(1 4)- -D-Galp-(1 4)- -D-Glcp-(1 4) - -D-Manp-(1 4)- -D-Glcp-(1 4)- -L-Rhap-(1 6 2 1 1 -D-Manp -D-GlcpA 4 6 (S) CH3 COOH Припускається, що в ацильованому ЕПС один з залишків глюкози і залишок галактози О-ацильовані. The complex preparation ethapolan synthesized by Acinetobacter sp consists of neutral (minor component) and two acidic exopolysaccharides (EPS) one of which is acylated. On the basis of chemical modification of EPS, solvolysis with anhydrous hydrogen fluoride resulting in a penta- and octasaccharide fragments, Smith degradation, 1H- and 13C NMR analysis the following structure of the acylated polysaccharide repeating unit was established: 3)- -D-Glcp-(1 4)- -D-Galp-(1 4)- -D-Glcp-(1 4)- -D-Manp-(1 4)- -D-Glcp-(1 4)- -L-Rhap-(1 6 2 1 1 -D-Manp -D-GlcpA 4 6 (S) CH3 COOH It is suggested that in the acylated EPS at least one glucose residue and the galactose residue are O-acylated.uk-UKмікробний екзополісахаридmicrobial exopolysaccharideструктурамоносахаридиолігосахаридидеградація по СмітусольволізЯМР-спектроскопіяstructuremonosaccharidesoligosaccharidesSmith degradationsolvolysisNMR-spectroscopyкафедра біотехнології і мікробіологіїСтруктура ацильованого екзополісахариду, синтезованого бактеріями Acinetobacter sp.Article