Сучасний стан та тенденції розвитку зовнішньої торгівлі України - Тюха, Ірина Володимирівна; Іванина, Владлен Олександрович (My University, 2020)
Досліджено динаміку експортно-імпортних операцій України. Визначено питому вагу країн ЄС та СНД в експорті та імпорті товарів і послуг в торгівлі з Україною. Досліджено стан торгівельних стосунків з основними країнами-партнерами. Представлено географічну структуру експорту та імпорту товарів, проведено їх аналіз. Проведено аналіз структури експорту та імпорту за групами товарів, виявлено головні статті українського експорту та імпорту. Визначено, що в Україні останніми роками спостерігається від’ємне сальдо, що свідчить про відсутність більшості товарів на вітчизняному ринку, необхідних для забезпечення потреб населення, а розвиток української економіки на сьогодні спрямований на скорочення високотехнологічних виробництв і орієнтацію на випуск сировини для її переробки за кордоном. Показано роль України у світовій торгівлі та окреслено вектори її розвитку.
Keywords: зовнішня торгівля; експорт; імпорт; foreign trade; export; imports; географічна структура; товарна структура; geographical structure; commodity structure; кафедра економіки праці та менеджменту