Прибильський, Віталій ЛеонідовичКуц, Анатолій МихайловичБоярчук, Ярослав АндрійовичДулька, Ольга Степанівна2024-10-302024-10-302024Вплив ферментних препаратів та активаторів росту дріжджів у технології спиртової бражки / В. Л. Прибильський, А. М. Куц, Я. А. Боярчук, О. С. Дулька // Journal of Chemistry and Technologies. – 2024. – № 32 (2). – С. 333–342.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45265У статті наведено характеристику ферментних препаратів та активаторів росту дріжджів, що використовуються у технологіях спиртової галузі харчової промисловості Визначено, що збитки галузі пов’язані із втратою ринків реалізації готової продукції, тіньовими схемами, низьким рівнем впровадження інноваційних технологій та ін. Визначено, що з початком приватизації галузі перед підприємцями постають завдання, які пов’язані із зниженням втрат матеріальних ресурсів та енергетичних витрат. Досліджено вплив зародку кукурудзи, що містить речовини, які перешкоджають гідролізу крохмалю та подальшій ферментації у етиловий спирт та на вихід готової продукції. Обґрунтовано доцільність видалення зародку кукурудзи із вихідного зерна у технології етилового спирту. Доведено перспективність використання сусла підвищеної концентрації із використанням ферментних препаратів та сухих дріжджів для ферментативного гідролізу із зброджуванням сусла різних концентрацій. Встановлено можливість використання сухих дріжджів із вмістом сухих речовин у суслі 24…28 % за температури 30…35 °C. Визначено ефективність виробництва спирту та кормових продуктів із використанням барди. Наведено результати досліджень використання стимуляторів росту дріжджів за високої концентрації сухих речовин сусла. Визначено вплив ферментних препаратів, сухих спиртових дріжджів та активаторів росту із використанням як сировини кукурудзи на технологічні показники. Доведено, що використання запропонованих ферментних препаратів із використанням різних рас дріжджів та активаторів їх росту підвищує рентабельність та вихід спирту, забезпечує ефективне зброджування сусла високих концентрацій.The article provides a characterization of enzyme preparations and growth activators used in the technologies of the alcohol industry. It is noted that industry losses are associated with market loss, shadow schemes, low implementation of innovative technologies, etc. With the privatization of the industry, entrepreneurs face tasks related to reducing material and energy losses. The influence of corn embryo containing substances that hinder starch hydrolysis and further fermentation into ethyl alcohol and the yield of the finished product has been investigated. The expediency of removing the corn embryo from the original grain in the technology of ethanol production. The potential of using high-concentration mash with enzyme preparations and dry yeast for fermentative hydrolysis with fermentation of mash of different concentrations is proven. The possibility of using dry yeast with a dry matter content in the mash of 24...28 % at a temperature of 30...35 °C is established. The effectiveness of alcohol and feed production using stillage is determined. The results of studies on the use of yeast growth stimulators at high concentrations of dry matter in mash are presented. The influence of enzyme preparations, dry alcohol yeast, and growth activators using corn as a raw material on technological indicators is determined. It is proven that the use of the proposed enzyme preparations with various yeast strains and growth activators increases profitability and alcohol yield, ensuring effective fermentation of high-concentration mash.ukкафедра готельно-ресторанної справикафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваферментні препаратикукурудзасуслосухі речовинидріжджістимулятори ростубродіннязріла бражкаenzyme preparationscornmashdry matteryeastgrowth stimulatorsfermentationfermentation mashВплив ферментних препаратів та активаторів росту дріжджів у технології спиртової бражкиArticlehttps://orcid.org/0000-0003-4126-6721https://orcid.org/0000-0002-9878-5998https://orcid.org/0000-0002-0207-7613