Просторові трансформації урбанізованих територій у приміській зоні столиці на прикладі м. Бориспіль - Батиченко, Світлана Павлівна (My University, 2016)
В статті розкриті особливості становлення та розвитку міста Бориспіль. Охарактеризовано сучасний стан господарства містасупутника столиці. Зазначені заклади соціальної сфери та торгівлі. Проаналізована динаміка чисельності населення в м. Бориспіль, і встановлено, що чисельність населення міста за період з 2002 – 2014 роки зросла на 3,5%. З метою дослідження міста на предмет трансформаційних процесів міського простору було виділено тестову ділянку в Центральному районі міста Бориспіль. Дослідження проводилося з використанням історичного, експертних оцінок картографічного (ГІС) методів дослідження. В результаті дослідження визначено функції об’єктів в межах тестової ділянки дослідження, а саме: житлова, обслуговування населення, бізнес-обслуговування населення, адміністративна, інфраструктурна, рекреаційна, сакральна функції. Результати дослідження відображені на картосхемі. Охарактеризовані зазначені функції об’єктів тестової ділянки дослідження. Для м. Бориспіль характерно стрімкий ріст житлового будівництва як багатоквартирного так, і котеджного типів. Дана ситуація є характерною для всіх міст-супутників столиці. Визначені осередки трансформацій, якими є центральна вулиця міста Київський Шлях в межах якої неконтрольована концентрація закладів торгівлі та сфери послуг. Одним з яскравих прикладів трансформаційних процесів у місті є комерціалізація перших поверхів житлових будинків. В місті відбуваються процес денітрифікації, який проявляється у заміні житлової функції на бізнес-обслуговування. Індустріальна функція заміщується на обслуговування населення за рахунок інтенсивного розвитку закладів сфери послуг та торгівлі.
Keywords: трансформаційні процеси; міський простір; приміська зона; міста-супутники; функціональні перетворення; осередки трансформацій; модернізований простір; кафедра туристичного та готельного бізнесу