Інтенсифікація синтезу ПАР за умов росту Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на соняшниковій олії - Павлюковець, Ірина Юріївна (My University, 2014)
Останніми роками спостерігається значний інтерес до екологічно безпечних поверхнево-активних речовин (ПАР) мікробного походження, які можуть бути використані у харчовій, хімічній промисловості та сільському господарстві. Проте промислове виробництво цих продуктів мікробного синтезу стримується високими витратами на їх біосинтез. Одним із шляхів здешевлення технології мікробних ПАР є використання як субстрату промислових відходів. Оскільки мікробні ПАР за хімічною природою є ліпідами (нейтральні, гліко- та фосфоліпіди), найсприятливішим субстратом для їх синтезу є олієвмісні відходи. In recent years there has been considerable interest in environmentally friendly surfactants (surfactants) of microbial origin that can be used in food, chemical industry and agriculture. However, industrial production of products of microbial synthesis constrained by the high cost of their biosynthesis. One way to reduce the cost of the technology of microbial surfactants are used as the substrate industrial waste. Because microbial surfactants are chemical nature of lipids (neutral hliko- and phospholipids), the most favorable substrate for synthesis is oliyevmisni waste.
Keywords: Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241; соняшникова олія; синтез ПАР; синтез ЮАР; oil; synthesis of surfactant