Педагогічна діяльність професорсько-викладацького складу університетів Наддніпрянської України у першій половині ХІХ століття - Жук, Вадим Васильович (My University, 2014)
Метою статті було дослідити проблеми становлення та організації педагогічної діяльності професорсько-викладацького складу університетів Наддніпрянської України в першій половині ХІХ ст. Наводяться статистичні дані щодо кількості науково-педагогічних кадрів Харківського та Київського університетів в перші десятиліття їх існування. Розглядається рівень їх професійної кваліфікації, а також роль іноземних учених у становленні університетської освіти на українських землях. Аналізується вплив університетських статутів 1804 та 1835 рр. на педагогічну діяльність професорів та викладачів. The purpose of the article was to research the problems of establishing and organizing professors and teaching staff’s pedagogical activity of Universities in Naddnipryanska Ukraine during 1st half XIX. There were showed the statistic data as to quantity of teaching staff of Kharkiv and Kyiv Universities of 1st decades of their existing. The level of their professionalism is reviewed and also the role of foreign scientists for establishing the University’s education on Ukrainian lands. The influence of University’s statutes 1804 and 1835 on pedagogical activity of professor-teacher’s staff is analyzed.
Keywords: іноземні учені; педагогічна діяльність; науково-педагогічні кадри; професорсько-викладацький склад; Харківський університет; Київський університет; pedagogical activity; scientific and teaching staff; professors and teaching staff; Kharkiv University; Kyiv University; foreign scientists; кафедра гуманітарних дисциплін