Феномен прокляття ресурсів: світовий досвід та вітчизняна специфіка - Бурлуцький, Сергій Віталійович; Бурлуцька, Світлана Владиславівна (My University, 2014)
Актуальна сьогодні концепція сталого розвитку припускає обов'язкове урахування природного капіталу у процесі оцінки ефективності соціально-економічної системи. В межах розглянутої проблематики складова «природний капітал – трансформаційна економіка – економічне зростання» є найбільш цікавою для вітчизняного дослідника. Розглянуто особливості прояву феномену «прокляття ресурсів» у межах світової економіки та визначено його вплив на тенденції економічного зростання; порівняно структуру та динаміку формування національного багатства України та країн Вишеградської четвірки; обґрунтовано авторську позицію щодо прояву ефекту «прокляття ресурсів» в межах національної економіки – зростання національного багатства за рахунок вичерпання природного капіталу, що додатково посилюється недовідтворенням основних фондів. Подолання ефекту «прокляття ресурсів» можливе за умов реалізації таких етапів: реформа державних інститутів спрямована на запобігання реалізації пошуку ренти; формування виключно державного контролю над використанням природних ресурсів.Actual sustainable development conception admits the obligatory taking into account of natural capital in the process of estimation of socio-economic system efficiency. Within the considered factors limits the constituent a "natural capital - transformation economy - economic growth" is the most interesting for national researcher. The features of «resources curse» phenomenon display within the world economy limits are considered and it`s influence on the economic growth tendency is determined; structure and dynamics of Ukraine national wealth forming and countries of Visegrád Four are compared; author position in relation to the deployment of «resources curse» effect within national economy limits - national wealth growth through natural capital exhausting which additionally increases insufficient reproduction of capital assets is validated. The "resources curse" effect overcoming is possible in the terms of realization such stages: reform of state institutes is directed to prevention of rent-seeking realization; forming exceptionally state control over the natural resources use.
Keywords: прокляття ресурсів; економічне зростання; природний капітал; вироблений капітал; недовідтворення основних фондів; resources curse; economic growth; natural capital; produced capital; insufficient reproduction of capital assets; кафедра економіки праці та менеджменту