Підвищення безпеки роботи підприємств м’ясо-молочної промисловості - Слободян, Ольга Петрівна; Заєць, Віра Анатоліївна; Нещадим, Лариса Петрівна; Авдієнко, Світлана Олексіївна (My University, 2012)
Підприємства м’ясної та молочної галузі є хімічно небезпечними об’єктами, оскільки оснащені аміачними холодильними установками. Джерелами потенційної небезпеки цих підприємств також є газове господарство, автозаправні станції, склади кисневих і пропан-бутанових балонів, цех сушіння молочної сировини. Тому на підприємствах м'ясо-молочної галузі повинні бути розроблені «Правила улаштування, експлуатації та технічного обслуговування систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення» згідно Наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 15.05.2006р № 288. Companies of meat and dairy industry are chemically hazardous objects because they are equipped with ammonia refrigerating systems. The sources of such companies ’potential danger are also: gas facilities, gas stations, storages of oxygen and propane-butane containers, shops for draying milk raw. That is why companies of meat-dairy industry should develop “Regulations for arrangement, operation and maintenance of the systems for early detection of emergency situations and alert of people in case they appear ” according to the Order of the Ministry of Ukraine for Emergency Situations and on Affairs of Protecting Population from the consequence of Chernobyl Catastrophe № 228, dated 15.05.2006.
Keywords: аміак; холодильні установки; ammonia; refrigeration units; кафедра екології та екоменеджменту; кафедра технології харчування та ресторанного бізнесу